Aapo Rantalainen's blog

Experiences with Information Technology and Open source

Pello Pelottaman patenteista

Posted by Aapo Rantalainen on May 27, 2010

Patenteista voi kirjoittaa kovin teknisesti, joten yritän ihan lyhyesti ei-teknisesti sanoa jotakin.

Oletko joskus lukenut Aku Ankkaa? Siinä on keksijä nimeltä Pelle Peloton, jolla on paljon patentteja. Myös Taavi Ankalla on patentteja (esim omenankuorimiskoneeseen, kellään viitettä tähän?) Sarjakuvassa patentin hakeminen ja myöntäminen tarkoittanee, että keksintö jotenkin tunnustetaan hyödylliseksi tai oikeaksi keksinnöksi. Myös kirjailija Eoin Colferin luomalla lapsinero Artemis Fowlilla on hallussaan useita patentteja. Ilmeisesti kertomassa, että vaikka hän onkin vielä lapsi, hän on erittäin älykäs.

Mitä patentti on:

*Kielto toisille käyttää patentoitua keksintöä.

Mitä patentti ei ole:

*Oikeus käyttää patentoimaan keksintöä.

Klassinen esimerkki:

Firma A patentoi tuolin. Vain he saavat nyt valmistaa tuoleja. Firma B patentoi tuolin kaarevat jalat (siis keinutuolin). B:llä ei silti ole mitään oikeutta valmistaa keinutuoleja, koska sillä ei ole oikeutta valmistaa tuoleja laisinkaan. Mutta eipähän A:kaan saa laajentaa tuolivalmistustaan keinutuoleihin. No, seuraavaksi A antaa B:lle luvan valmistaa tuoleja, jos he saavat valmistaa keinutuoleja. Joten patentin hyöty on, että sillä voi käydä kauppaa toisten patenteista.

Mietittäväksi:

Mitä tekemistä Pello Pelottomalla tai Artemis Fowlilla on patenttien kanssa? Toki sarjakuvissa ja kirjoissa on muutakin lapsille sopimatonta fiktiota, piiloviestejä ja harhaanjohtavaa tietoa.

P.S.

Tekstissä en ottanut kantaa onko patentit hyvä vai huono juttu, älä yritä lukea sitä rivien välistä. Vastustan matemaattisten kaavojen patentoimista. Vastustan ohjelmistopatentteja. Vastustan ihmisen geenien (genomin) patentoimista (kaikkia näistä on yritetty tai onnistuttukin).

Lue lisää:
stopsoftwarepatents.eu petition banner

P.P.S.

Nintendo meinasi haastaa Nokian oikeuteen, kun Nokia näytti kerran eräässä julkistamistilaisuudessa Super Marion kuvaa sanomatta, että se on Nintendon omaisuutta. Joten sanotaan nyt, jos joku ei vaikka tiennyt, että Aku Ankka, Taavi Ankka ja Pelle Peloton ovat Disneyn omaisuutta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: